Minder spierpijn door het gebruik van een foam roller?
Je hebt er in je sportschool vast wel eens één zien liggen of zelfs gebruikt, een foam roller. Een plastic rol met schuim er omheen. Je hebt ze in meerdere vormen, maten en kleuren.
Foam rollen wordt wereldwijd veel gebruikt als hersteltool na een heftige fysieke inspanning of training (zoals fitness of hardlopen). Er wordt geclaimd dat foam rollen voor en na een workout een positief effect hebben op: een verbeterde neuromusculaire controle (het aansturen van een spier), verbeterde bloed en lymfatische circulatie en verbetering in de bewegingsuitslag van gewrichten. Al deze effecten moeten lijden tot een beter herstel en/of meer kracht in de spieren.
Heb ik dan minder lang spierpijn?
Uit onderzoek blijkt dat foam rollen na een workout de pijn intensiteit van spierpijn minder is dan wanneer je geen foam roller gebruikt. Ook wordt de bewegingsuitslag van de gewrichten beter na het gebruik van een foam roller. Hoogst waarschijnlijk heeft dit te maken met de spanning die je van de spieren haalt met foam rollen.
LET OP! Dit betekent niet dat de daadwerkelijke hersteltijd van je spieren na een workout ook korter is. Dus houdt nog steeds rekening met het belasting à herstel à supercompensatie trainingsprincipe om overbelasting van je spieren en gewrichten te voorkomen.
Toch zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat door intensief gebruik van een foam roller juist spierpijn ontstaat. Dit zou te maken hebben met de kracht van de foam roller op je spierweefsel. Bij intensief en langdurig gebruik maak je je spieren juist kapot (mircoscheurtjes). Dit zou zorgen voor meer spierpijn en een beurs gevoel op de spier!
Hoe lang moet ik rollen?
In wetenschappelijk onderzoek wordt in de meeste gevallen 2 minuten per spier of een totaal van 20 minuten aangehouden. Om te voorkomen dat je spierpijn krijgt van het rollen is het ook verstandig om niet langer dan 20 minuten te rollen.
Mag ik ook foam rollen bij een blessure?
Het is niet verstandig om bij elk pijntje meteen de foam roller er bij te pakken. Dit omdat je nooit echt zeker weet of er schade is. Ook is het moeilijk om te bepalen vanuit welke structuur de pijn komt. Zorg liever eerst dat er een fysiotherapeut met je mee heeft gekeken om te weten of je de foam roller kunt gebruiken bij jouw blessure.
De fysiotherapeut kan eventueel ook een foam roller gebruiken om het gewenste resultaat van zijn behandeling te bevorderen. In de meeste gevallen wordt dit gebruikt als toevoeging van de behandeling en nooit als hoofdbehandeling, want gelukkig zijn er tal van andere technieken om je snel van je blessure te verlossen!