Skip to main content

Therapie bij kinderen

Oorzaken en klachten 

Heeft u een baby die constant 'niet lekker' is, veel huilt, scheef in zijn bedje ligt en zich overstrekt als u hem oppakt of knuffelt? Of zijn er problemen met slapen, drinken, spugen of de ontlasting? Het is dan mogelijk dat uw kind een HCFS (voorheen KISS) heeft: de bovenste gewrichtjes van de nek functioneren niet goed. Het is ook mogelijk dat uw kind te alert blijft. Dit uit zich in spanning, onrust en veel huilen. Het zenuwstelsel/lichaam komt niet automatisch tot rust.


HCFS

HCFS staat voor Hoog Cervicale Functie Stoornis. HCFS-baby's hebben in de baarmoeder of tijdens de bevalling problemen gekregen aan de bovenste nekwervels. Het is ook mogelijk dat de wervels goed functioneren, maar het zenuwweefsel is aangedaan. Bij beide is de oorzaak soms de ligging van het kindje in de baarmoeder: dwars, scheef of in stuit. Het kan ook komen door een moeizame, juist heel snelle bevalling of door een keizersnede. Uw baby heeft mogelijk pijn, met allerlei storingen tot gevolg, bijv. een scheefgroeiende schedel. Wanneer uw kind te alert blijft, slaapt het niet goed, is schrikkerig, onrustig, drinkt niet goed en heeft problemen met de organen, maag en darmen. Bij oudere kinderen speelt er met name onrust, gespannenheid, hoofdpijn, moeizame motorische ontwikkeling, slechte concentratie en moeheid.


Behandeling en resultaat

Een HCFS en de bijkomende klachten kunnen goed worden behandeld door een combinatie van manuele therapie en craniosacraal therapie. De manueel therapeut voert lichte impulsen uit op de betreffende wervel(s) om de stand van de nek te corrigeren. De craniosacraal therapeut voert zachte technieken uit die ontspannend zijn en het zenuwweefsel beweeglijk maakt. Ook bij oudere kinderen die onverklaarbaar gespannen zijn en niet lekker in hun vel zitten, hebben deze behandelingen effect. Indien nodig schakelen we tijdens of na de behandelperiode een kinderfysiotherapeut in.


Specialisten

In ons team hebben wij manuele en cranio sacraaltherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van kinderen. Bekijk hier wie onze specialisten zijn. 

Marleen van der Sluijs

Carl Kerseboom

Onneke Boter

Monique Vroling


Alle specialismen